Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μάρω Μαρκέλλου-'Κορίτσι για σπίτι'



'Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;'...Κλασική ερώτηση,κλασικές και οι απαντήσεις:γιατρός,δικηγόρος,ποδοσφαιριστής,τραγουδιστής κτλ..Η Μάρω Μαρκέλλου μας δίνει και άλλες επιλογές!Όπως ματς στο μουντιάλ!!!Ιδιαίτερη πρόταση!
Όπως ιδιαίτερο είναι και το cd της με τίτλο 'Κορίτσι για σπίτι' που κυκλοφόρησε από την Lyra και την επιμέλεια παραγωγής αναλαμβάνει ο Φοίβος Δεληβοριάς..

Είναι ο θηλυκός Δελοιβοριάς;Μπορεί!Οι στίχοι μοιάζουν πολύ..Τουλάχιστον όσον αφορά το ύφος τους..Η ειδοποιός διαφορά,γενικά με τους καλλιτέχνες της γενιάς της,είναι ότι βλέπει τα προβλήματα που την απασχολούν-βλέπε χρήματα,διασκέδαση,έρωτας,ελεύθερος χρόνος εργασία- με μία ειρωνική διάθεση τέτοια που να μην μπορούν να την καταλάβουν αυτοί που δεν θίγονται απ τα προβλήματα..Είναι γνώριμο στοιχείο των καλλιτεχνών που υπονοούν κάτι με τους στίχους τους..Μόνο που η Μάρω Μαρκέλλου κάνει κάτι ακόμα καλύτερο:τους κοροϊδεύει μπροστά στην μούρη τους δείχνοντας να μην την ενδιαφέρει πως θα το πάρουν!

Είναι θαρραλέα!Δεν φοβάται να βγάλει στο πρώτο της cd τραγούδι με τίτλο 'Συνένοχος στην κρέπα'!Εδώ το βίντεο κλιπ του τραγουδιού και από κάτω η ανάλυση των στίχων από την Κατερίνα που το αποκαλεί ούτε λίγο ούτε πολύ τον 'Σύγχρονο ύμνο της γυναικείας ψυχολογίας!':



"Το τραγούδι που αποτελεί τον ύμνο στην γυναικεία ψυχολογία δεν είναι άλλο από το “Συνένοχος στην κρέπα” συμφώνα με ένα μίνι γκαλόπ σε μια γυναικεία παρέα! Μέσα από έναν ιδιαίτερο τίτλο και στίχους με χιουμοριστική διάθεση καταλήγει να παρουσιάζει πολλές γυναικείες απόψεις και συνήθειες! Η αρχή και μόνο με τον στίχο «Γιατί βρε γατί να 'σαι ακόμα ένας βλάκας;» και η συνεχεία με το «Γιατί βρε γατί να 'σαι τόσο βλαμμένος; Και με όλες τις πρώην σου εις αεί κολλημένος; Διάβολε, δε σε καταλαβαίνω» δείχνουν την απόγνωση και την άποψη της για ένα άτομο μετά τον χωρισμό! Εκείνη η μανία του να τον κατηγορείς για τα πάντα και να φταίει για άλλη μια φορά αυτός που κάτι πήγε στραβά! Έπειτα έρχεται η ανάκαμψη της ζωής της κάνοντας πράγματα που δεν έκανε όταν ήταν ακόμα μαζί του ή ακόμα χειρότερα που αυτός νόμιζε πως δεν μπορεί να τα καταφέρει εκείνη όπως το ότι έμαθε να μακιγιάρεται να σφουγγαρίζει και να πλένει την "Blind Guardian" μπλούζα του στους διακόσιους εξήντα! Είναι στίχοι που βγάζουν ακριβώς το συναίσθημα ότι μπορώ πια να κάνω πολλά και να περνώ καλά χωρίς καν να έχω την κριτική του! Αλλά στο τέλος του τραγουδιού έρχεται δυστυχώς η μεγαλύτερη αλήθεια! Γιατί ενώ αρχικά τον έχει βρίσει που είναι ακόμα ένας βλάκας , έχει μάθει να ζει χωρίς αυτόν και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και ευχαρίστηση και νιώθει την δικαίωση και την χαρά της ανάκαμψης μετά από την σχέση και τον χωρισμό .Της λείπει. Και της λείπει τόσο που σκέπτεται όλα αυτά τα απλά πράγματα που έκαναν μαζί μέχρι και το χαζό γεγονός του Ποιος θα 'ναι άλλος καλύτερος Συνένοχος στην κρέπα! C est la vie…."

Εμπνέει η Μάρω...!!

Ακαταλαβίστικη στους μεγαλύτερους πάντως!Καλό αυτό!Είμαστε ένα βήμα μπροστά!Όμως ακαταλαβίστικη και για πολλούς/ες της γενιάς μας!Κακό αυτό!Προσπαθεί να κάνει κάτι πολύ δύσκολο η Μάρω Μαρκέλλου:σε μία εποχή που μας σερβίρουν μόνο ευκολοχώνευτα πιάτα διασκέδασης,εκείνη δεν φοβάται να ενισχύσει το ρεύμα Δεληβοριά και να τους βάλει τελείως διαφορετικά στοιχεία!

Και ίσως ένα απ αυτά είναι η ενορχήστρωση και γενικότερα η μουσική της..Είναι εξίσου ρομαντική με αυτήν του Φοίβου αλλά έχει και μία εντονότερη διάθεση για πάρτυ!Τζαζίσει σε πολλά σημεία,ροκάρει σε κάποια άλλα και γενικά προσπαθεί να κρατηθεί μακριά από την ανούσια μελαγχολία!Επίσης η ερμηνεία της είναι ένα απ τα δυνατά της χαρτιά!Είναι σχεδόν θεατρική!Σ αυτό βοηθάει πολύ και η μουσική σκηνοθεσία (βλ.ενορχηστρωση) του Βασίλη Πιερρακέας, γνώστης του χώρου της ελληνικής μουσικής!Εδώ το τραγούδι 'Ίου ίου':



Η Μάρω Μαρκέλλου καταφέρνει να κερδίσει το νεανικό κοινό πολύ πιο γρήγορα απ ότι θα περίμεναν κάποιοι/ες!Και αυτό γιατί δεν φοβάται να γράψει στην γλώσσα της,δεν κωλώνει να τραγουδήσει με περίσσιο πάθος τα τραγούδια της,δε βάζει κανένα όριο!!Και αυτό αρέσει!Είναι αντισυμβατική!Αυτή είναι η ουσία!Ερωτεύεται μέσα από τα τραγούδια της αλλά μακριά από τα αμερικάνικα μικροαστικά στερεότυπα..Όπως στο τραγούδι της 'Scrooge Mc Duck':



Μας έπεισε!Ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη από την αρχή!Όμως μας καλοέμαθε..Και τώρα έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της!Υπάρχει η ανάγκη στο ελληνικό τραγούδι να επιστρέψει ο καλαίσθητος πλουραλισμός!Θέλουμε ρομαντισμό στο τραγούδι!Και η Μάρω μας τον δίνει!Με διάφορους τρόπους!Το τραγούδι της 'Ε, δεν ήταν και τίποτα':



Τα τραγούδια του cdQ

01. Η ομορφιά του θέλω
02. (Αλλά εγώ θα πάω για) Δουλειά
03. (Συνένοχος στην) Κρέπα
04. Ομοιοκαταληξία
05. Αργεί να ξημερώσει
06. Ίου ίου
07. Scrooge Mc Duck
08. Ε, δεν ήταν και τίποτα
09. Από μακριά κι αγαπημένοι
10. Ballada por un Catalan
11. (Η πάντα διαθέσιμη) Νεράιδα

Καλή ακρόαση!!

(Η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην Κατερίνα!)

1 σχόλιο:

  1. Αρχικά ευχαριστώ για την αφιέρωση του κειμένου...Δεύτερον λατρεύωωωωωω την τραγουδίστρια! Και την περιμένω πως και πως Βόλο να τα ακούσω απο κοντά τα τραγούδια. Νομίζω πως σοθ φτιάχνει την διάθεση με τους πρωτότυπους στίχους και τον ρυθμό των τραγουδιών! Καλά όσο για το συνένοχος στην κρέπα τα λέει όλα η παρένθεση που έκανες με τα σχολιά μου...Φοβερό τραγούδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή